Въпросът като този за кокошката и яйцето: дали добрият вкус не

...
Въпросът като този за кокошката и яйцето: дали добрият вкус не
Коментари Харесай

Пианистът Милен Кукошаров ни запознава със своя Windharmonium

Въпросът като този за кокошката и яйцето: дали положителният усет не се възпитава, тъй като се написа малко за класно изкуство, или се написа малко, тъй като няма интерес, а чалгата е повсеместна и опустошава всичко?

Пианистът Милен Кукошанов обикаля страната с авторския си план Windharmonium - истинска джазова музика, учредена на класическата импровизация.

Турът му започва от 19 октомври от Плевен, като компания му прави неговият Windharmonium Ensemble.

Програмата Windharmonium беше показана премиерно в границите на Plovdiv Jazz Fest през 2020 година Две години по-късно Милен Кукошаров развива програмата в нова версия с брас. 

„ Във втората версия взех решение да поканя джазови музиканти, мои страхотни другари. Съществената разлика е, че вместо с дървени, този път е с медни духови принадлежности. Изключително доста разгадавам на уменията на сътрудниците в тоноизвличането, с цел да може музиката да звучи по този забавен - смятам - метод, по който съм я замисилил.

Изисквам и те самите изискват от себе си да извлекат на моменти по-нетипичен за брасовите принадлежности тон, с цел да може да се получи подобаващ баланс. Произведението е аранжирано по метод, който наподобява на камерната музика и би трябвало по-различно отношение. “ – описа Милен Кукошаров.

От един огромен по неговите думи плюс идва и още един нов детайл: „ Всички са прелестни солисти и по тази причина уголемявам солистичната изява. Солират повече принадлежности и става много цветно. “

В новото издание на плана той е поканил Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас, и Атанас Попов – ударни.

Запитан какво е Windharmonium, Милен дава отговор:

„ Windharmonium е нещо сред механично откритие и музикален инструмент, откритие на моята фикция. Ще кажете, че той е нещо като латерна, само че не е напълно по този начин. Това е устройство, което е по едно и също време механично, само че и живо. Със лична душа, история, живот и най-важно, Той създава и възпроизвежда музика по лично убеждение и воля. Ние със скъпите ми сътрудници, ще се опитаме да бъдем просто проводник на неговите безредици. “

Ето и досегашните дати на турнето му:

✦ Плевен | 19.10 | Зала „ Емил Димитров “ – НЧ „ Съгласие 1869 “ | Официално събитие във ФБ: 
✦ Бургас | 27.10 | Зала „ Тончо Русев “ – НХК Бургас | Официално събитие във ФБ: 
✦ Пловдив | 12.11 | Студио 1 – Радио Пловдив | Официално събитие във ФБ: 
✦ Варна | 26.11 | Студиен комплекс 5 – Радио Варна | Официално събитие във ФБ: 

Състав на Windharmonium Ensemble:

✦ Николета Хайтова – флейта
✦ Мартин Ташев – тромпет
✦ Димитър Льолев – саксофон
✦ Велислав Стоянов – тромбон
✦ Милен Кукошаров – пиано
✦ Борис Таслев – контрабас
✦ Атанас Попов – ударни

Концертът се реализира с финансовата поддръжка на Министерство на културата и логистичната поддръжка на Сдружение Брас Асоциация.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР